Billeddiagnostisk årsmøde 2020

Sidst i januar blev Billeddiagnostisk Årsmøde afholdt i Århus. Med radiologerne i spidsen var vi, sammen med DUDS og FKM, inviteret med til at være en del af mødet hvor ca. 400 radiologer, radiografer, fysikere og bioanalytikere satte hinanden stævne.

Af Claus Brix

 

Mødet var traditionelt opbygget med fælles åbning hvorefter de forskellige professioner havde deres egne sessionsrækker. Deltagerne havde selvfølgelig mulighed for at shoppe rundt mellem sessionerne og samtidig besøge poster- og udstillerområdet.

 

Sammen med de øvrige selskabers formænd åbnede Radiograf Rådets egen Charlotte Graungaard Falkvard årsmødet, hvorefter der var fællessessioner omkring AI, som er et særdeles spændende område for de radiografer, der kigger lidt fremad. Fysiker Adam Espe Hansen fra Rigshospitalet gav et meget inspirerende og praksisrettet bud på hvad der ligger lige om hjørnet for at få optimeret billedkvaliteten. Specielt indenfor MR gav han eksempler på nye dataindsamlingsmetoder under undersøgelsen, hvor iterativ rekonstruktion spiller en stor rolle.

 

Udstillinger

En anden spændende fremtid er prospektiv bevægelseskorrektion. Det er en teknik som følger patientens bevægelser under scanningen. Markører på patienten eller et IR-felt omkring patienten gør det muligt at korrigere gradienterne, hvis patienten bevæger sig under scanningen.

 

Malene Fischer fra London var på banen med forskelle, fordele og ulemper ved AI, Machine learning og Deep learning, og om de udfordringer vi har, når vi ikke kan se hvorledes data bearbejdes (black box) og hvorledes de som forskere arbejder med at gøre denne proces gennemsigtig.

 

Udstillingen var overskuelig og denne gang var kun én radiograf repræsenteret her: Ph.d. Malene Roland Pedersen fra Vejle, som ovenikøbet fik en pris fra Radiologernes komité for bedste poster. Radiograf Rådet ønsker Malene tillykke med præmien.

 

Udstillerområdet var på størrelse med det vi så til Nordisk Kongres – nye aktører på markedet havde fundet vej bla. med SAMSUNG som har prøvet til på det danske marked for nogle år siden. Også det Grønlandske Sundhedsvæsen havde en stand hvor de bød Dansk arbejdskraft velkommen.

 

Radiografer på årsmødet

Ca. 40 af deltagerne på Billeddiagnostisk Årsmøde var radiografer. Trods annoncering fra tidligt efterår i Radiografen og på de sociale medier, er det efter min mening få i forhold til at vi i dag har 2500 radiografer i Danmark. Vi spurgte nogle af deltagerne på mødet, hvorfor mon? De mente blandt andet at mødet ikke var synligt nok annonceret, men de udtrykte samtidig stor tilfredshed med programmet og kvaliteten.

 

Vi drøfter fremadrettet, hvordan vi kan få deltagerantallet op. Da vi samtidig har mange subspecialer i radiografien og konkurrence fra bl.a. ECR og Verdenskongres, kan det være svært at trække flere radiografer til Årsmødet med kun en enkelt målrettet sessionsrække.

 

Vi arbejder nu sammen med radiologerne på forskellige modeller, der kan sammensætte målrettede tilbud og dermed tiltrække flere radiografer i de enkelte subspecialer til Årsmødet. Vi ser også gerne at radiografer og bioanalytikere fra det nuklearmedicinske område fremover kan finde årsmødet mere attraktivt.

 

Vi har besluttet os til at deltage i det næste Årsmøde der afholdes 27.-29. januar 2021 i Odense. Sæt allerede X i kalenderen nu og hold øje med programmet som vi håber at kunne løfte sløret lidt for i august-nummeret.

 

Udgivelse: Radiografen 01, februar 2020, årgang 48