CT-scanning afslører mumie med ondt i ryggen

CT-undersøgelser af en mongolsk mumie, som har kunnet ses i særudstillingen på Moesgaard Museum På Djengis Khans stepper.

Af Michael Dreyer

 

Mongoliets nomader – en udstilling, som nu kan ses på Nationalmuseet, viser, at krigeren har siddet til hest det meste af sit liv, og nok har haft både ondt i lænden og tandpine.

 

Slidte bruskskiver i ryggen i forhold til alderen, og spor efter paradentose eller en anden tandsygdom. Den mongolske krigermumie, som Moesgaard Museum (MOMU) fik scannet på Aarhus Universitets Institut for Retsmedicin sidste efterår, har sandsynligvis haft ondt i lænden og har derudover måttet døje med et elendigt tandsæt i den sidste del af livet. På de 6 tilbageværende tænder er tandkronerne slidte, hvilket kan skyldes grov kost gennem livet, eller at krigeren måske har brugt tænderne som ”redskab” ved blandt andet skindforarbejdning. Han har desuden lidt af en tandsygdom, en slags paradentose, og har mistet flere af sine tænder i en ung alder. I højre underkæbe ses det tydeligt, at knoglen er helet efter tidligt tab af tænder.

 

Det er i hvert fald en del af konklusionerne på de scanninger, som radiograf Christina Carøe Ejlskov Pedersen udførte og beskrev på det mumificerede lig af en mongolsk kriger fra 1300-tallet.

 

Mumien er særdeles velbevaret med hud og hår, sener, muskler, indre organer og skelet. Og scanningen har fastslået, at der er tale om en mand, skriver MOMU i deres pressemateriale.

 

Rytterkrigeren har været ca. 1,60 meter høj, og brugte det, der svarer til en størrelse 35 i sko. Undersøgelserne af skelettet viser, at manden har været sund og rask, og der er ikke tegn på brud eller spor efter tidligere brud. Han skønnes at være død i en alder af ca. 30 år (25-40 år). Men dødsårsagen afslører scanningen altså ikke.

Et liv på hesteryg

Til gengæld kan Christina ud fra billederne se, at han sandsynligvis har haft smerter i lænden, da han døde. CT beskrivelsen af hans rygsøjle viser kraftige degenerative forandringer anteriort corpus vertebrae ved lumbal hvirvlerne, her ses også osteofytter. I lumbalen ses også schmorlske impressioner.

 

 

 

 

Lejring af den gamle kriger.

 

 

 

 

 

Forberedelse af patienten.

 

 

 

 

Skanningen af den ældre herre.

 

 

 

 

Billedbearbejdelsen af skellettet.

 

 

Bruskskivernes deformitet og perforering kan skyldes, at han har tilbragt en stor del af sit liv på hesteryg. Sliddet er overraskende stort i betragtning af hans alder, sammenlignet med det slid man vil se hos en nulevende på samme alder.

 

Mumien fra Mongoliet døde med støvlerne på – eller blev i hvert fald begravet sådan. Hans ridestøvler er meget velbevarede, ligesom hans hårpragt med de særlige hårtvindinger de fletninger der er flettet bag hvert øre og foldet i en rund bue – et særligt kendetegn ved kriger fra Djengis Kahns tid.

 

”Resultaterne af scanningen har givet os detaljerede oplysninger om rytterkrigeren, men desværre ikke en dødsårsag. Til gengæld bliver vi lidt klogere på de livsvilkår han har levet under og hvornår han levede. Det er altid spændende at kunne afdække informationer om livet bag de døde” siger udstillingsleder Pauline Asingh fra MOMU.

 

Udgivelse: Radiografen 07, september 2019, årgang 47