Dårlige retningslinjer kan have ført til mange smittede ansatte på sygehusene

Radiograf Rådet har været i kontakt med mange bekymrede radiografer, specielt fra mammografien, hvor en radiograf - uden værnemidler – kan stå én meter fra en bekræftet covid-19-patient og samtidig overholde retningslinjerne...

Af Michael Dreyer

 

...Det møder kritik, da virussen smitter over større afstand.

 

I netmediet ”Sundhedspolitisk Tidsskrift” oplyses det, at sundhedspersonale er blevet smittet i meget høj grad under corona-pandemien. Pr. 29. september var ca. 2500 smittede på hospitalerne ifølge Statens Serum Institut.

 

Det kan skyldes, at retningslinjerne simpelthen ikke er gode nok. Det mener professor i klinisk mikrobiologi på Syddansk Universitet og tidligere hygiejneansvarlig overlæge på Odense Universitetshospital, Hans Jørn Kolmos.

 

”Jeg er dybt bekymret, for min personlige holdning er, at vi står med noget, der er langt mere smitsomt, end vi tror. Det er altså uhørt, at op mod ti procent er smittet på hospitalerne,” siger han og uddyber: ”På et sygehus kan der være en række situationer, hvor covid-19 kan smitte over længere afstand. Håndvask og en-to meters afstand hjælper på meget, men det udelukker næppe al smitte.”

 

Vanetænkning måske et problem

Hans Jørn Kolmos mener, at både ideologi og vanetænkning kan være et problem i forhold til at sikre den bedst mulige hygiejne på hospitalerne.

 

”Det, jeg er bekymret for, er, at det er vanetænkning og ideologi, der bestemmer vores retningslinjer. Herhjemme har der igennem mange år været fokus på kontaktsmitte, altså noget med at vaske hænder og at holde lidt afstand. Og det er fint, men forebygger tilsyneladende ikke al smitte,” siger han og tilføjer: ”Vi er vant til, at det kun er mæslinger og skoldkopper, som smitter via dråbekerner - dvs., at nogle få smittede i et rum, kan smitte alle. Men det ligger ikke i vores mindset længere at beskytte os mod den slags smitte. Vi har vænnet os af med den tanke, at noget smitter luftbåret,” siger han og understreger, at sygehusene rent fysisk ikke er indrettet sådan, at de bremser luftbåren smitte.

 

Sygeplejersker i skudlinjen

Dansk Sygeplejeråd er bekymret over de mange smittede blandt de sundhedsprofessionelle. På spørgsmålet, om retningslinjerne er gode nok, siger Dansk Sygeplejeråds formand, Grete Christensen: ”Vi følger de gældende retningslinjer, hvor det er tydeligt, at afstand gør en forskel. Med de nye regler indført mandag d. 28. september er der åbnet for, at den enkelte sundhedsfaglige, patienter og pårørende kan beskytte sig selv og hinanden med masker, når de skal være tæt på. Det ser vi som en styrkelse og håber, at det kan bidrage til, at antallet af smittede sundhedsprofessionelle i forhold til antallet af smittede borgere vil falde,” siger formanden til Sundhedspolitisk Tidsskrift.

 

Ifølge Hans Jørn Kolmos kan en langt større revision af retningslinjerne imidlertid være på vej. Men det er ikke så enkelt.

 

”Covid-19 smitter sygeplejersker og læger i stor stil, så der er ingen tvivl om, at vi kommer til at kigge nærmere på det her. Men det er en større historie, for vi skal formentlig have indrettet vores hospitaler på en anden måde, hvis vi skal have bugt med den smitte. Eller vi skal oprette særlige epidemi-enheder, måske ligefrem særlige bygninger, som vi historisk havde det på epidemisygehusene,” siger professoren.

Udgivelse: Radiografen 08, oktober 2020, årgang 48