Drømte om at gøre sundhed mere smart

Radiografien giver mange muligheder for efteruddannelse og specialisering. Men hvad gør man, hvis man gerne vil prøve noget helt nyt – et brancheskift. Hvordan kan uddannelsen som radiograf bruges der?

Interview med Shakila Shaheen, radiograf og management konsulent.
Af Troels Jeppesen.
 

I efteråret 2020, midt i Corona-restriktioner og meget mere, gennemførte redaktionen et interview med Shakila Shaheen. Shakila er radiograf eller rettere tidligere radiograf. For hun fik mod og lyst til at prøve noget andet.

 

I dette interview fortæller hun om rejsen fra radiograf til noget andet.

 

Du arbejder ikke længere som radiograf, hvorfor?

Jeg kom ind i radiografien på et tidspunkt hvor digitaliseringen for alvor tog fart på de danske hospitaler. Man stoppede med at udskrive røntgenbilleder fra det ene semester til det andet ude i klinikken. Og jeg mener, at mit hold var det første der ikke skulle undervises i film fremkaldelse.

 

Jeg synes det var ret fascinerende med udvikling omkring digitaliseringen og det vakte min nysgerrighed. Det var i denne ombæring at jeg vidste at jeg ville dygtiggøre mig indenfor digitalisering og teknologi.

 

Hvornår vidste du, at du gerne ville noget andet end den traditionelle karrierevej for radiografer?

Et bærende element var, at jeg synes at min læringskurve lige så langsomt var begyndt at flade ud. Da jeg noget tid inde i jobbet også opdagede at mulighederne for udvikling ikke var svimlende mange og dem der var ikke kunne hamle op med min appetit, vidste jeg at jeg måtte gøre noget helt andet og mere proaktivt.

 

Jeg havde en drøm om at jeg ville gøre sundhed mere smart og mere tilgængelig ved hjælp af teknologi. Hvad det indebar og hvordan jeg ville opnå det, vidste jeg ikke dengang, men jeg stolede på mig selv og min viljestyrke til at jeg ville finde ud af det.

 

Jeg besluttede mig for at sige radiografjobbet op for at starte på IT-universitet.

 

Hvordan er du nået fra en stilling som radiograf til den stilling du har i dag?

På IT-universitetet tog jeg min kandidat i Digital Innovation & Management. Jeg tog i den forbindelse også et semester i New York, hvor jeg mødte en masse dygtige og ambitiøse mennesker. Mange af dem drømte om at arbejde med management consulting, og at komme igennem nåleøjet hos de store konsulentgiganter.

 

Da jeg var tilbage i Danmark, bød muligheden sig allerede inden jeg var færdig med min kandidat og jeg takkede ja. Herefter, startede jeg på en fantastisk rejse i en virksomhed og en afdeling der vækstede helt vildt. Det var en virkelig fed rejse og det blev startskuddet for min ”karriere nr. to”.

 

Hvad er dit arbejde i dag, og kan du kort beskrive, hvad dit job går ud på?

I dag er jeg management konsulent indenfor sundheds- og teknologifagområdet, med speciale i digitalisering, innovation og forretningsudvikling og har arbejdet med det i en global konsulentvirksomhed, Accenture i 5 år.

 

Som management konsulent indgår jeg typisk som rådgiver eller projektleder ude blandt kunder som ofte står og skal implementere nye systemer, optimere processer eller sætte strategisk retning for forretningsområder.

 

Kunderne er oftest i sundheds- og hospital sektoren, men har også omfattet den offentlige sektor og andre virksomheder der har teknologi som en stor del af deres kerneforretning.

 

Som konsulent står jeg med en stærk værktøjskasse af ‘best practice’ metoder som jeg kobler sammen med min erfaring fra sundhedssektoren med et stærkt fokus på kunders behov.

 

Hvordan bruger du dine radiograffærdigheder i dag?

Det er min oplevelse, at radiografens møde med patienter typisk adskiller sig fra andre professioner på den måde, at det er ret kortvarigt. Derfor bliver radiografen rigtig dygtig til at danne sig et billede af patients behov på rigtig kort tid. Det er man som radiograf nødsaget til for at kunne levere varen på en effektiv måde og inden for rammerne. Sat på spidsen kan det jo udgøre forskellen på liv eller død.

 

I mit job er min vigtigste opgave at forstå kundens behov, problemstillinger og derfra danne mig et overblik over hvordan jeg rådgiver, støtter og sætter de rigtige strategiske i spil.

 

Her er projektramme, budget og tid en afgørende faktor og der er ikke plads til at lave fejl. Vi skal sikre at kunden er en succes! I den proces trækker jeg på min evne til at forstå mennesket, også kaldet socialog emotionel intelligens, som jeg har især fra min tid i kittel.

 

Hvordan har du opnået de kvalifikationer du besidder i dag, og som gør dig egnet til din nuværende stilling?

I min stilling er der en forventning om at levere fra dag et og derfor er evnen og lysten til at lære hurtigt en vigtig forudsætning. Derudover, har jeg rigtig meget efteruddannelse i form af certificeringer og kurser som har gjort mig i stand til at blive ved med at udvikle mig i jobbet.

 

Men rygraden er min kandidatgrad fra IT-Universitetet og den erhvervsmæssige baggrund fra sundhedssektoren.

 

Hvad ville dit råd til en radiograf, der har drømme og ambitioner om at gå en alternativ karrierevej?

Jeg har faktisk fire konkrete råd til en radiograf der drømmer om at gå en anden karrierevej.

 

1. Spring ud i det!
Det første er en opfordring om at man ‘bare’ skal springe ud i det. Det er måske ikke så nemt, men det er meget værre at fortryde at man ikke tog en chance vil jeg mene. Jeg er sikker på at man efterfølgende ville kunne vende tilbage til et tilsvarende job hvis man fandt ud af at det ikke var noget alligevel.

 

2. Lav en plan
Det andet råd omhandler at lave en realistisk plan med flere delmål der kan udgøre vejen til målet. Delmål kan være i form af uddannelse, eller specifikke erhvervserfaringer.

 

3. Hav baglandet med
Dernæst, er det utrolig vigtigt at involvere sit bagland. Man skal aftale med sin kæreste, familie og dem i den tætteste kreds hvordan man indordner sig de nye forhold og hvilken slags støtte man har brug for.

 

4. Ræk ud
Til sidst, er et godt råd at man skal række ud til nogen der har taget vejen før. Man kan blive positivt overrasket over hvor meget velvilje og hjælp der er at hente hvis bare man tør at sige det højt.

Udgivelse: Radiografen 03, maj 2021, årgang 49