Fane og synlighed

Det er en stor dag for Radiograf Rådet. Vi har fået en stor gave forærende. Vi har fået den fane, som vi i mange år har ønsket os.

Af Claus Brix, fagchef

 

Et ønske om en fane har med mellemrum gennem mange år været på Hovedbestyrelsens dagsorden efter medlemshenvendelser, men en fane er en kostbar anskaffelse. Den har vi nu fået, doneret af Anette Rosenklint, tidligere formand i Region Hovedstaden og politisk aktiv gennem mange år.

En foreningsfane er ikke bare et stykke stof for enden af en stang. Med fanen fulgte ”Håndbog for fanebærere”, som er udgivet af Danmarks Samfundet. Ved nærmere granskning i de andre fagforeningers fanehåndbøger, så er det faktisk et ret kompliceret stykke stof vi har modtaget, og det bliver ikke bare en klud, som enhver kan låne og svinge med når der skal være fest, højtidelighed eller konflikt. Der er helt særlige regler for hvem og hvordan den skal håndteres.

 

Fanen vi har modtaget, er broderet på grå ren silke, kantsnore og fanekvast er også silke. Motivet er et skematisk røntgenrør (inspireret af forsiden af Kassetten (datidens fagblad) i slut 70erne/start 80erne og udført i silketråd i farverne guld, rød, og gul. Processen er gentaget så der er tale om to 2 faneduge der er syet sammen med et stykke silke imellem. Metaldelene er selvfølgelig i messing.

 

Det færdige resultat er smukt, tungt og på en gang sart og solidt. Den holder til kraftig blæst og regn, men skal omhyggeligt tørres og plisseres når den pakkes sammen.

 

Fanen blev overrakt til kongressens 2. del, der desværre var virtuel som den første, men den 27. april 2021 gjorde restriktionerne det muligt at afholde en lille ceremoni, hvor fanen blev overrakt og indviet efter de regler som der nu er for faner. Der blev slået et søm i for Hendes Majestæt Dronningen, et for Danmark og et for Radiograf Rådet. Derefter blev der afsunget første vers af ”Når jeg ser et rødt flag smælde”.

 

Radiograf Rådets formand Charlotte Graungaard Falkvard modtog fanen med tak og ærbødighed og udtalte: ”Det er en smuk og anderledes fane og på den måde er den egentlig et godt billede på os. Både som individer og profession er vi særlige, sjældne og gjort af et helt særligt stof.”

 

Radiograf Rådet vil sige tusind tak til Anette Rosenklint for fanen og vi har nu har en smuk fane, som markant repræsenterer vores profession uanset hvor fanen vil blive anvendt.

Udgivelse: Radiografen 03, maj 2021, årgang 49