Kan I gætte, hvem vi er?

Det er bestemt ikke alle, der er klar over, hvad en radiograf er, men det benytter vi fastelavn til at lave om på.

 

Radiografer landet rundt har de sidste par dage op til fastelavn klædt sig ud og lagt et billede af deres kostume op på Facebook og Twitter med spor til deres profession. Formålet er at skabe opmærksomhed på erhvervet som radiograf.

 

Men hvad er det nu, en radiograf er? De må arbejde inde hos Danmarks Radio. Eller er det dem, der sætter radiomaster op? Det er ikke alle, der har styr på det, selvom ordet har mere end 50 år på bagen. Det er fastelavn en god mulighed for at gøre noget ved.

 

En profession, der bliver glemt i sundhedsdebatten

Charlotte Graungaard Falkvard forklarer, at det er vigtigt, at der også blandt den brede befolkning er kendskab til, hvad en radiograf er, og hvad han eller hun laver.

 

“Uanset om folk ved, hvad en radiograf er og laver, får de jo de samme behandlinger af høj kvalitet af os ude på afdelingerne, men det er vigtigt for os radiografer, at vi også er anerkendte. Det gør ondt, når der gang på gang refereres til læger og sygeplejersker, og vi aldrig bliver nævnt.”

 

I dag er der flere, der ved, hvad en radiograf er, end for 20 år siden. Men det er ifølge Charlotte Graungaard Falkvard stadig vigtigt at gå politikerne på klingen.

 

“De kan jo ikke nævne alle sundhedsgrupper på hvert eneste pressemøde eller henvise til alle kritiske funktioner i den generelle sundhedsdebat, men det er træls at være dem, der bliver glemt hver gang. Derfor er det vigtigt for os at gøre noget for at vise, hvem vi er.”

 

Medlems-ide med et tvist

Charlotte Graungaard Falkvard forklarer, at hun gerne tog æren selv, men det kan hun desværre ikke.

 

“Jeg fik en opringning fra et medlem, der havde fulgt med i aktiviteten på vores Facebook-side omkring jul og nytår, hvor vi blandt andet havde advents-webinarer og en adventskalender. “Kunne man ikke lave en fastelavnskampagne?”

 

“Det er altså en medlemsgenereret ide, selvom vi har tvistet den lidt. Det er lige præcis den måde, vi kan være konstruktive på. Jeg tror ikke på, vi bare kan læne os tilbage og forvente, at verden finder ud af, hvem vi er.”

 

Opmærksomhed på Facebook

“Mange af Radiograf Rådets medlemmer er på Facebook, og selvom det ikke er det mest hotte for vores unge medlemmer, har vi en god kontakt med en stor del af vores medlemmer der,” forklarer Charlotte Graungaard Falkvard.

 

“Vi har før skabt en sød og sjov aktivitet på Facebook sammen med vores medlemmer, og det ville vi gerne genskabe og give folk et lille smil på læben.”

 

Den lille happening har samtidig været en mulighed for radiograferne for at vise, hvordan en arbejdsdag kan se ud i billeder. Og så er billeder bedre at dele på Facebook, end et langt opslag er. Det er sjovere at se et billede af en, der er klædt ud, end at læse et opslag, der forklarer, hvorfor vi gør det.

 

Opbakning i en OK-tid

“Alt sundhedspersonale har været presset og har været det gennem længere tid. Og nu kommer OK21 oven i hatten, som også vil trække noget energi ud blandt vores radiografer. Jeg tror, det her er en god optakt til at skabe et fællesskab, som også vil gavne os i forbindelse med overenskomstforhandlingerne,” siger Charlotte Graungaard Falkvard.

 

“Vi vil gerne som faggruppe skille os ud. Vi har et godt ry, og det vil vi gerne gøre en indsats for at stadfæste. Det er det signal, vi gerne vil sende.”

Udgivelse: Radiografen 01, februar 2021, årgang 49