Knoglebogen

Kender du Knoglebogen? Det er slet ikke en bog – det er en app, udviklet af Janni Jensen, Lise Ludvigsen, Lone B Olsen & Trine Torfing.

  Knoglebogen er en form for referenceprogram for konventionelle røntgenundersøgelser, som oprindeligt er udarbejdet i et samarbejde mellem Radiologisk Afdeling, Odense Universitetshospital og Dansk Selskab for Muskuloskeletal Radiologi. Den har nu efterhånden fået sin endelige form og nu også som applikation. Appen er til fri afbenyttelse og inspiration til opdatering af knogleprotokollerne på din afdeling, ligesom den er udformet således at den også kan anvendes af ikke-radiologisk personale, i afsnittet for ”Klinikere”.

   

  Digitalisering af Knoglebogen

  Grundlaget for udarbejdelsen er baseret på knogleprotokoller fra adskillige afdelinger i Danmark og den oprindelige udgave udkom primo 2007. Protokollerne er nu opdateret med digitale optagelser på receptorplader.

   

  I 2014 begyndte processen med at udvikle Knoglebogen fra papir til digital udgave. I første omgang var fokus på at udvikle en app, som skulle indeholde alle informationer fra papirudgaven, være let og intuitiv at bruge samt være gratis tilgængelig for alle interesserede. Cirka 1 år senere var første udgave af Knoglebogen tilgængelig som fri download i App-store. Sidenhen er appen udvidet med muligheden for at skifte sprog mellem Dansk og Engelsk.

   

  Hvad er "Knoglebogen"?

  Knoglebogen er som sagt et referenceprogram for konventionelle røntgenundersøgelser som indeholder guidelines til positionering, centrering, billedkriterier samt indikation for undersøgelsen. Knoglebogen hjælper således med at besvare 3 spørgsmål forud for, under og efter røntgenundersøgelsen:

   

  • Hvilke røntgenoptagelser skal foretages - Baseret på henvisningsinformationerne
  • Hvordan skal røntgenbillederne tages m.h.t. positionering af såvel patient som røntgenrør
  • Opfylder røntgenbillederne de gældende kriterier

   

  Hvor finder jeg Knoglebogen?

  Knoglebogen kan både downloades gratis i iTunes App-store og den kan tilgås online på ”knoglebogen.dk”. Siden lancering af Knoglebogs appen i april 2015 er den downloadet over 13.000 gange fordelt på mere end 20 forskellige lande, lige fra Australien til Brasilien. Top 5 nationer med hensyn til brug af knoglebogsappen er Kina, Danmark, USA, Tyrkiet og Japan.

  Udgivelse: Radiografen 06, august 2020, årgang 48