Kravindsamling og kravudveksling

Optakten til OK 21 er i gang, og knapt har vi tage fat på 2020 før vi retter opmærksomheden mod kravsudvekslingen i slutningen af året.

Af Troels Jeppesen

 

Allerede om 10 måneder forventes arbejdsgivere og arbejdstager at udveksle de krav, som de skal forhandle om ved de offentlige overenskomstforhandlinger i 2021.

 

Inden da skal arbejdstagernes organisationer, fagforeningerne, have afklaret, hvad de ønsker at forhandle om. Den afklaring fremkommer typisk ved, at de valgte fagpolitikere først udarbejder et oplæg til medlemmerne – et debatoplæg. Og så er det ellers op til medlemmerne at give deres besyv med via en kravindsamling, en afkrydsning af hvad de alle helst kunne tænke sig.

 

Så bliver alle kravene blive vægtet, vejet og vurderet før de vigtigste fremsættes og udveksles med arbejdsgiverne i december.

 

Tradition og fornyelse

Sådan har Radiograf Rådet gjort ved mange en overenskomst, men ikke denne gang. Denne gang får du ikke en anmodning om at indgive, hvilke krav der er vigtigst.

 

”For vi ved godt, at I gerne vil have en højere løn med bedre pensionsdækning, og vi ved godt, at I gerne vil have bevaret og forbedret en arbejdstidsaftale, så der bliver givet en ordentlig betaling for forstyrrelser mellem arbejds- og privatliv.”… skriver Radiograf Rådets Formand, Charlotte Graungaard Falkvard i lederen om krav-indsamlingen. Derfor, så spørger vi ikke til det, denne gang.

 

Men det betyder ikke, at du er afhold fra at kunne indgive dine krav. Tværtimod, du har som medlem krav på at kunne indgive krav! For Radiograf Rådet er det et afgørende demokratisk princip, at medlemmer kan stille krav i forbindelse med en overenskomstforhandling. For det er medlemmerne, der har indsigten i hvordan hverdagen kan forbedres.

 

Indgivelse af krav

Derfor kan du selvfølgelig også indsende dine forslag til krav til os. Du kan faktisk gøre det på hele tre måder:

 

• Udfyldelse af kravsedler på roadshow
• Udfyldelse af formular på hjemmeside
• Direkte mail (ok21@radiograf.dk)

 

For det er medlemmerne der har indsigten i, hvilke krav og ønsker, der bedst vil kunne forbedre hverdagen og professionen.

 

Det er jer, der fremsætter de krav og ønsker, som er specifikke for vores profession og/eller udvalgte dele af professionen, og som kun kan opdages, udtænkes og formuleres af radiografer, med specifikke og konkrete arbejdsopgaver.

 

Roadshows

Det er selvfølgelig en anderledes krav-indsamling – både i forhold til hvad vi har gjort tidligere, men også i forhold til, hvordan mange andre fagforeninger håndterer kravprioriteringen.
Det vil vi rigtig gerne drøfte og forklare, ligesom vi gerne vil høre jeres tanker om specifikke radiograffaglige krav. Derfor tager Formand Charlotte Graungaard ud i landet på Roadshows. Og vi håber du dukker op, hvis du har muligheden.

 

Hjemmeside

Vi samler alle relevante OK informationer på hjemmesiden, under OK21. På forsiden og under aktuelt kan du finde OK21 nyheder og under OK21 sektionen kan du finde relevante baggrundsinformationer, artikler, links m.m.

 

Video og podcast

Ved OK 18 afprøvede vi kortere videosekvenser, hvor Charlotte Graungaard Falkvard gav korte opdateringer og reportager under forhandlingerne. Det tog I vældig godt imod, og derfor prøver vi at udvide med andre medier. Kernen vil dog fortsat være informationer via Radiografen, Hjemmesiden og Facebook – og så de dygtige og kompetente tillidsrepræsentanter, som er Radiograf Rådets og medlemmernes nærmeste repræsentanter.

Udgivelse: Radiografen 01, februar 2020, årgang 48