Aktuelt - Forside highlight

De for hånden værende søm…

I går blev der bragt en artikel på DR om værnemidler – og hvordan manglen har påvirket retningslinjerne.

Og den lader til at bekræfte det vi har haft på fornemmelsen, at grunden til at der ikke var påbud om værnemidler - fx ved mammografi og almindeligt elektive patienter – har været styret af mangel på udstyr fremfor risiko.

 

Vi skal følge myndighedernes beslutninger. Men i hele situationen omkring værnemidler, så har retningslinjerne ganske enkelt været for dårligt håndteret af myndighederne, der åbenlyst fejlvurderede situationen fra starten.

 

Når det så er sagt, så ved jeg jo godt at det er en unik og vanskelig situation vi står i, både hos myndighederne og hos personalet i frontlinjen.

 

Jeg har et utal af gange skrevet til både Sundhedsstyrelsen (Søren Brostrøm) og Styrelsen for Patientsikkerhed, lige fra jeg begyndte at få konkrete meldinger fra medlemmer om, at der ikke var værnemidler nok.

 

Og under en samtale med Camilla Rathcke (Søren Brostrøms højre hånd) appellerede jeg direkte til at komme usikkerheden i møde ved at lade medarbejderne i sundhedsvæsenet bruge værnemidler uden om de regler, der åbenlyst ikke kunne levere sikkerhed.

 

I den sammenhæng sagde jeg, præcis som det er kommet frem nu: ”Fortæl os, hvis det er fordi, der ikke er værnemidler nok” - og de benægtede. Der var værnemidler og reglerne var sikre, sagde de. Og jeg vidste det ikke passede. Og jeg synes i øvrigt stadig ikke, at det på nogen måde er rimeligt, at kritisk personale skal løbe unødige risici.

 

Nu skal det selvfølgelig siges, at der er mange andre elementer i Sundhedsstyrelsens håndtering som har været god og rigtig – ”rettidig omhu” som det også hedder.

 

Men det kunne bare have været fedt, hvis Sundhedsstyrelsen havde valgt at stole lige så meget på de ansatte, som vi ved, at man kan.

 

Jeg ynder at sige, at ”kan vi forklare det, kan vi forsvare det” Og det er måske der jeg er mest harm i forhold til Sundhedsstyrelsens håndtering af retningslinjerne.

 

For jeg er nemlig ikke et sekund i tvivl om, at langt størstedelen af jer ville have forsat jeres vigtige arbejde – og med langt mindre usikkerhed – hvis I blot havde kendt årsagen til, at I ikke kunne få påbud om at bære værnemidlerne, men omvendt fik forbud.

 

Og jeg er ganske sikker på, at både regioner og de lokale ledere, ville have haft meget nemmere ved at prioritere i opgaverne, hvis de havde kendt den virkelige årsag – og ikke havde skulle stole blindt på en retningslinje, der opfattede ”ikke konstaterede smittede” som ”raske”.

 

https://www.dr.dk/nyheder/politik/mangel-paa-corona-beskyttelse-fik-myndigheder-til-aendre-retningslinjer-paa-sygehuse