Har du styr på din ferieplanlægning?

Dét betyder maj måned under den nye ferielov.

1. maj - dagen hvor vi har været vant til, at alle vores 25 optjente feriedage fra forrige ferieår blev til rådighed, som gjorde, at de færreste spekulerede over, hvorvidt der var feriedage nok til en hel sommerferie. I år får vi ikke 25 feriedage pr. 1. maj, men der er stadig noget, vi bør være opmærksomme på.

 

Bliv klogere på, hvad maj måned betyder under den nye ferielov:

 

Samtidighedsferie, planlægning af sommerferie og ferietillæg 
1. maj har fået ny betydning under den nye ferielov, hvor vi ikke længere får “en hel pose” med alle 25 feriedage tilgængelig. 

 

Siden 1. september 2020 har vi haft tid til at vænne os til samtidighedsferie, som går ud på, at hver måneds 2,08 optjente feriedage allerede bliver til rådighed den efterfølgende måned.

 

Og det stiller i højere grad krav til, at man som medarbejder formår at gemme de løbende, optjente feriedage, hvis man vil have nok dage til længere ferier, såsom sommerferien.

 

Vi har hidtil også været vant til at få hele vores ferietillæg udbetalt med maj-lønnen, som nu delvis har ændret sig. Under den nye ferielov vil vi fortsat få udbetalt vores ferietillæg med maj-lønnen - men ikke det hele. Som noget nyt får vi fremadrettet ferietillægget udbetalt over to gange (med maj-lønnen og med august-lønnen), hvor den største udbetaling kommer med maj-lønnen. 

 

Restferie møder os sidst på året
Selvom samtidighedsferien stiller krav til, at vi som medarbejdere gemmer feriedage til længere ferier, så har Corona dog gjort, at flere medarbejdere har været tilbageholdende med at bruge af feriedagene, der løbende er blevet til rådighed.

 

Det gør højst sandsynligt, at færre medarbejdere, end man kunne have forudset, vil opleve behovet for ferie på forskud over sommeren, som er muligheden for at gøre brug af feriedage, før de er optjent.

 

Mindre afholdt ferie under Corona, skaber dog et andet vigtigt fokus både for medarbejdere og ledere: Alt optjent ferie fra indeværende ferieår (1. september 2020 til 31. august 2021) skal nå at afholdes inden for afholdelsesperioden, som løber frem til 31. december 2021.

 

Det vil også sige, at restferie er noget, vi først gør op sidst på året, men som vi bør tænke over allerede nu.

 

Regn baglæns for at sikre dig din sommerferie
Vil du, som mange andre, gerne holde tre ugers sommerferie i juli måned? I tilfældet af, at du ikke bruger nogle af dine feriedage fra den 01. sep. 2020 og frem til juli 2021 (og ikke har noget restferie fra forrige ferieår), så har du 20 hele feriedage til rådighed fra 1. juli 2020, som er tilstrækkelig til 3 ugers sommerferie. 

 

Men hvis du fx har brugt 5 dage på din juleferie i 2020 og fem dage på din vinterferie i 2021, har du ”kun” 10 dage tilbage, som du kan bruge på evt. øvrig ferie og din sommerferie i de første syv måneder af 2021. (OBS har du en 6. ferieuge eller andre feriefridage, skal det lægges til eksemplet.)

 

Ferie på forskud: Muligheden for at låne feriedage
Alle arbejdsgivere har under den nye ferielov mulighed for at tilbyde deres medarbejdere, at de kan afholde dele af deres ferie allerede før, medarbejderne har optjent den. 

 

Indgår du en aftale med din arbejdsgiver om, at du kan holde ferie på forskud, vil dine feriedage blive modregnet i takt med, at du optjener nye feriedage. 

 

Ferie på forskud er en rar mulighed, hvis du er begrænset i at kunne holde en ønsket ferie. Dog kræver brugen af ferie på forskud, at du i endnu højere grad holder tungen lige i munden i forhold til dit ferieregnskab.