Aktuelt - Forside highlight

Radiografer – tak fordi I er der!

Uden jeres indsats i diagnostikken ville intet hænge sammen. Vi ved I er der og vi ved I knokler, og vi ved at det ind imellem føles som om I er usynlige. Men det er I ikke!

For helvede – det er en lortesituation. Og I håndterer den selvom alle efterhånden er tyndslidte, alle uanset hvor man er. Uanset hvor du arbejder som radiograf og uanset hvad dine opgaver er.


I medierne tales der hele tiden om læger og sygeplejersker og der er ingen tvivl om at disse faggrupper er pressede. Og dette er ikke et forsøg på at hænge disse grupper ud, for de er pressede. Men vi har altså også et basalt behov for at blive set og anerkendt for vores indsats. Lige som fysioterapeuter, bioanalytikere, lægesekretærer og alle de andre sundhedsfaglige grupper, der heller aldrig bliver nævnt.

 

Medierne har svært ved at forholde sig til at sundhedsvæsenet består af mere end 2 faggrupper. Nuvel, de to er også store. Men sammenhængen i sundhedsvæsenet er nok for svær at overskue som udenforstående. Det er måske en ringe trøst, men jeg er ikke i tvivl om at vi anerkendes i Danske Regioner.


Dette er ikke tænkt som et opslag der skal virke som en rød klud på jer – tvært imod, så er dette tænkt som den absolutte opbakning til jer, og jeg håber virkelig I tager det i den ånd, det er tænkt.

 

Om børnene kan komme hjem til jul eller vi selv kan besøge vores forældre, om vi kan gå til gudstjeneste og om vi kan synge rundt om træet, om Matas i Storcentret er lukket, om pakkerne strander og mange flere ting af samme skuffe, er intet i sammenligning med de ofre, som I bringer i disse dage. Og som I også kommer til at bringe i ugevis, måske endda månedsvis fremadrettet.


Ofre, som I bringer og som samfundet har brug for at I bringer – og egentlig vil I bare gerne ses og anerkendes for jeres indsats.


Og så tænker du, hvor fanden er min organisation?


Vi er lige her og vi følger med alt det vi kan. Vi har kontakt med din Regionsformand, måske din leder, måske din tillidsrepræsentant og måske dig eller din kollega. 


Vi kontakter myndigheder om dette eller hint og hjælper de mange radiografer, der Corona og jul til trods står i vanskelige situationer. 


Vores forhandlingsret ligger hos Dansk Sygeplejeråd og det er min klare opfattelse at vores vilkår forvaltes loyalt der – lige her tænker jeg på de regionale beredskabsaftaler.  Men når det så er sagt, så er virkeligheden at forhandlingerne har været hårde. Der gives bogstaveligt talt ikke ved dørene. Og der tegner sig en manglende forståelse af, at alle er pressede. Manglende forståelse for, at det pres der opstår, der hvor Corona-patienterne opholder sig, rykker hele vejen gennem systemet - en til en.


Samtidig er der mennesker, der stadig holder kikkerten for det blinde øje og ikke anerkender, eller måske fornægter, at Coved-19 er en alvorlig sygdom og at den er ved at presse sundhedsvæsenet i knæ. 


Fakta er, at situationen er kritisk. Det er svært og ekstra hårdt at være radiograf lige nu. Vi ved det og vi anerkender det. 
Lige nu er det svært at se hvordan vi skal komme igennem de kommende måneder, men igennem dem kommer vi, og ud på den anden side. 


I gør en kæmpe forskel og jeg håber at alle kommer vores indsats i hu, når tænderne sættes i anden, gåsen eller flæskestegen mens I står iklædt værnemidler og leverer diagnostisk materiale, der er afgørende for den medborger, der er hårdt ramt af sygdom lige nu.

 

Radiografer – tak fordi I er der.

 

Dette er en uforbeholden opbakning til alle radiografer i dette land! 


Min taknemlighed går også til alle de indsatser vores sundhedsfaglige kolleger leverer på samme vilkår som os. Ligesom min taknemlighed går til alle de andre i samfundet, der gør en ekstraordinær indsats for at inddæmme virussen og få samfundet til at fungere, uanset om det er deres job eller samfundssind.


Den indsats er afgørende for vores sundhedsvæsen – og for de sundhedsfaglige, der får det til at fungere til trods for hårde vilkår.


God jul trods alt.

 

Charlotte Graungaard Falkvard
Formand for Radiograf Rådet