Aktuelt - Forside highlight

Radiograferne har stemt nej – hvad så nu?

Efter urafstemningen står det klart, at både radiograferne og sygeplejerskerne har stemt nej til OK-aftalen - selvom det samlet blev et ja i Sundhedskartellet

I Sundhedskartellet er der samlet stemt ja til OK-aftalen, mens både DSR og radiograferne har stemt den ned. Blandt radiografer har 48 % stemt nej, mens 43,4 % har stemt ja.


Men hvad betyder det for radiograferne?


Hvorfor blev det et nej?
Det dækker over flere ting, at resultatet for radiografer samlet set blev et nej. Dels mener flere, at aftalen simpelthen ikke er god nok. Der har med et hårdt år med COVID-19 været forventninger om et bedre resultat, hvilket har skuffet mange radiografer.


Derudover kan den manglende ligeløn, der ikke er blevet gjort op med ved OK21, også ligge til grund for, at flere har stemt nej.

 

Forskellen fylder
Men noget af det der fylder meget, er den nyopståede lønforskellen mellem sygeplejersker og radiografer og den er et centralt element i radiografernes utilfredshed.


At arbejdsgiverne har insisteret på at gøre forskel på sygeplejersker og radiografer, der har overenskomst sammen, er for mange radiografer uforståeligt.


Samtidig er der bred undren over, at der under forhandlingerne ikke blevet sagt fra over arbejdsgiverne og insisteret på, at der skal være samme vilkår for de to professioner, når nu de i så mange år har forhandlet som en.


Det betyder, at en del radiografer er trætte af samarbejdet med Dansk Sygeplejeråd, som de føler ikke lever op til forventningerne.

 

Vi venter på næste skridt
Hovedbestyrelsen har været samlet og er orienteret om resultatet, men det er endnu uvist, hvad næste skridt bliver.


Med et samlet flertal i Sundhedskartellet har de andre organisationer mulighed for at tilslutte sig aftalen, mens Radiografrådet nu vil følge medlemmernes afgørelse.


En ting er dog sikkert. Radiograferne har talt, og hovedbestyrelsen vil gå 100 % ind i situationen, som den ser ud nu.


Radiograf Rådet og DSR er nogle af de organisationer, der er hurtigst færdige med urafstemning. Derfor afventer man nu resultaterne fra de øvrige organisationer i Forhandlingsfællesskabet, som er færdige i april.


Samlet stemte knap 65% af medlemmerne om OK-aftalen, hvilket er lidt lavere end i 2018, men stadig den næst højeste stemmeprocent i nyere tid.


Formand i Radiograf Rådet, Charlotte Graungaard Falkvard, opfordrer til, at vi nu står sammen og forsøger at få det bedste ud af resultatet.