Aktuelt - Forside highlight

Tre ugers feriepenge på vej til lønmodtagerne

Lønmodtagerne får nu udbetalt tre ugers feriepenge - penge som egentlig først skulle udbetales ved den enkeltes pensionsalder. Pengene lander dog først på kontoen om nogle måneder, senest til oktober. Det skriver Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH).

Et flertal i Folketinget blev mandag enige om at udbetale tre ugers indefrosne feriepenge.

De indefrosne feriepenge er et resultat af den nye ferielov, der blev gennemført i 2019.

Planen var, at feriepenge skulle stå i en offentlig feriefond, indtil den enkelte går på pension. Pengene er indbetalt af lønmodtagerne selv som del af feriepengeordningen.

Der er i alt indefrosset fem ugers feriepenge, hvoraf de tre nu frigives. Partierne i Folketinget har desuden aftalt at forhandle til efteråret om at udbetale de sidste to ugers feriepenge.

De tre ugers feriepenge bliver udbetalt nu for at sætte gang i forbruget efter coronakrisen.

Rundt regnet tre ugers løn
Man har feriepenge til gode, hvis man har haft et lønnet job i perioden september 2019 til udgangen af august i år.

Den præcise udbetaling afhænger af ens årsindkomst. Men rundt regnet svarer tre ugers feriepenge til tre ugers løn.

Pengene lander først på den enkeltes konto om nogle måneder – forventeligt til oktober. Ventetiden skyldes, at der først skal udvikles en teknisk løsning hos ATP, som administrerer feriepengene.

Desuden skal der være en mulighed for den enkelte til at reagere, hvis man er uenig i det indberettede beløb. Det oplyser Beskæftigelsesministeriet til ritzau.

Dagpengeperioden forlænges med to måneder
Som en del af sommerpakken vil der også være ekstra penge til personer på overførselsindkomst (fx pensionister og førtidspensionister) – nemlig en skattefri check på 1000 kr.

Pakken forlænger desuden dagpengeperioden med yderligere to måneder. Det sker for at give arbejdsløse bedre tid til jobsøgning, mens virksomhederne er ved at komme i gang med at slå stillinger op efter coronakrisen.