Adobe stock, wladimir1804
Job & Løn
Aktuelt - Forside highlight

Vær nu seriøse – smitten skal begrænses

Opråb fra Radiograf Rådets formand Charlotte Graungaard Falkvard. Vi har en ekstraordinær situation, som kræver ekstraordinære beslutninger.

Radiograf Rådet oplever i disse dage og timer frustration, bekymring og vrede blandt medlemmerne.


Mange steder køres der på de radiologiske afdelinger for fuld skrue med ambulante patienter, og ligeså kører mammografiscreeningsklinikkerne på højtryk. Jeg får tillige beretninger om personalesamlinger på op til 70 mennesker i samme rum.


Som jeg hører og læser myndighedernes anvisninger, så skal al ikke-nødvendig drift indstilles, så vi kan forberede os på de kommende ugers krav. Det sker bare ikke.

 

Store menneskemængder
Der bevæger sig dagligt så store menneskemængder gennem de radiologiske afdelinger og mammografiscreeningsklinikkerne, at smitterisikoen for både patienter og personale står i skærende kontrast til resten af samfundet. Det sker samtidig med at samfundet i øvrigt er sat totalt i stå for netop at begrænse smitten. I min optik virker det i bedste fald meningsløst – i værste fald uansvarligt.


De, der i disse situationer handler mest fornuftigt, er faktisk de patienter, der selv tager ansvar og melder afbud. Når nu regioner og direktioner ikke følger med og får truffet og implementeret de nødvendige beslutninger.

 

Gør det rigtige
Og hvis du tror det bare er basispersonale, der undrer sig, så må du tro om – det er såmænd også ledere ude på en stor del af afdelingerne.


Retfærdigvis skal jeg sige, at der også er sygehuse, der opfører sig ansvarligt. Der, hvor man har man lukket ned for ambulante undersøgelser og sendt folk hjem, så der er raske radiografer, når corona-tsunamien ruller hen over os. Og andre steder, hvor man benytter ventetiden til at få oplært radiografer i andre funktioner end de vanlige, så radiograferne kan være back-up for andre faggrupper når det bliver nødvendigt.


Der er mange måder man kan gøre det rigtigt på. Men lad os nu få gjort en ende på de forkerte måder, der ikke bakker op om samfundsindsatsen.