Radiograf – en uddannelse med mening

Tre nyuddannede radiografer fra University College Lillebælt kan være med til at sætte nye standarder for de scanninger, som retsmedicinere i hele verden bruger til at scanne lig, når de skal finde en dødsårsag.

Af Troels Jeppesen

 

Den 4. marts kunne man på DR’s hjemmeside læse en artikel om, hvordan 3 radiografstuderende har fundet ud af, hvordan retsmedicinere kan tage meget bedre billeder med en CT-scanner, end de hidtil har gjort.

 

Senere er det også blevet til artikler på TV2 Fyn og i Fyens Stiftstidende og det var også meningen, at de skulle have stået på scenen ved ECR, som nu er udskudt til juli.

 

På alle måder er de tre 3 fynske radiografer Pernille Aagaard Nielsen, Dina Bech og Julie Nielsen stjerneambassadører for faget, med deres kulminationen på næsten et års samarbejde med Retsmedicinsk Institut i Odense om, hvordan man kan lave bedre scanningsbilleder af lig.

 

”Deres arbejde kan være med til at øge sandsynligheden for, at vi kan hjælpe politiet med at opklare en kriminalsag,” siger Peter Mygind Leth, statsobducent og professor ved Retsmedicinsk Institut i Odense.

 

Ifølge ham kan scanningsbillederne være svære at arbejde med. Der er nemlig stor forskel på at scanne levende og døde mennesker.

 

”Vi er udfordret af, at det er sværere at skelne organer fra hinanden hos et dødt menneske. Man kan ikke uden videre anvende røntgenkontrast, når blodkredsløbet er gået i stå,” siger Peter Mygind Leth og fortsætter: ”Der er brug for metoder, så vi bedre kan vurdere organer hos et dødt menneske. Det vil øge sandsynligheden for, at vi kan se, om indre organer er blevet beskadiget, hvilket de ofte er, hvis et menneske har været udsat for vold. De 3 radiografer har i samarbejde med os påvist, at det er teknisk muligt at optimere billedbehandlingen. Så i fremtiden er der nu håb for, at vi kan få bedre billeder at arbejde med.”

 

Gode idéer og nye muligheder

”Vi plejer at sige, at vi arbejder i et fag med store omvæltninger og teknologisk fremdrift, og her er et glimrende eksempel på, hvordan tre kvikke radiografstuderende har øjnet muligheden for at forbedre et område, der ligger uden for det traditionelle kerneområde, ” udtaler formand for Radiograf Rådet, Charlotte Graungaard Falkvard.

 

Og det er lige præcist det vi skal kunne. Radiografien skal ifølge Charlotte ikke begrænses til de traditionelle opgaver, især ikke hvis nytænkning og vidensdeling kan skabe værdi andre steder i samfundet.

 

”Radiografer er virtuose på teknologien – og ser du en mulighed for forbedringer, så skal du gribe efter den”, afslutter hun.

Udgivelse: Radiografen 02, marts 2020, årgang 48