Radiograf Rådet
H.C Ørstedsvej 70, 2.tv
Telefon: 35374339
Fax: 35 37 43 42
Email: kontakt@radiograf.dk
I Nuuk finder man Grønlands eneste røntgenafdeling. Her er ansat 10 radiografer og 1 røntgensygeplejerske samt 2 sundhedsassistenter og 1 sekretær. Vi arbejder hver dag på at forbedre arbejdsgange og optimere protokoller indenfor radiografien i Grønland, for at kunne imødekomme de krav der stilles til os. Men vi møder mange udfordringer i vores hverdag, både grundet vejrforhold, logistik, økonomi og mangel på personale. Så hvordan fungerer radiografien i Grønland?
I Nuuk udfører vi ca. 17.000 undersøgelser pr. år. Disse er fordelt på alm. røntgen, CT, MR, UL, enkelte gennemlysningsundersøgelser og klinisk mammografi. Vi forsøger at tilbyde så stort et sortiment af undersøgelser som muligt, indenfor de rammer vi har, da patienterne ellers skal uden for Grønland for at blive undersøgt. Vi har et stort antal patienter fra skadestuen og fra Dronning Ingrids sundhedscenter. De kommer som oftest hurtigt til, via åbent ambulatorium.
Indlagte patienter bliver kaldt til røntgen, når vi har en ledig tid, ellers får de en fast tid, som regel samme dag eller dagen efter, aftalt i samarbejde med patientens stamafdeling.
Vi kan også tilbyde udefoto, da vi har et mobilapparat, som kan køres til intensivafdelingen, når der er behov for dette.
Da røntgenafdelingen fik sin placering på Dronning Ingrids Hospital (DIH) i 1982, kunne vi kun tilbyde almindelig røntgen og UL scanninger. I 1997 fik Grønland sin første CT scanner. Det var en singleslice skanner, og det var revolutionerende for røntgenafdelingen og Grønland. Den var slidt op i 2006 og blev skiftet til en Philips 64-slice scanner, som blev doneret af Helene og Svend Junge. Med denne scanner kom så muligheden for at udvide CT pakken med CT scanninger af coronarkar. Vi er glade for at kunne servicere de grønlandske borgere med denne type undersøgelse, da de ellers var henvist til at få undersøgelsen udført på Island. Antallet at patienter der får foretaget en CT scanning af coronarkar, er da også stigende hver år. Alle CT coronar skanninger beskrives af Rigshospitalet.
I 2017, fik vi så 2 nye Toshiba CT scannere. 1 Aquillion One og 1 Aquillion Prime. Den forbedrede kapacitet, har medvirket til en øgning i antallet af CT scanninger på 10% om året og samtidig forbedret kvaliteten på scanningerne.
I 2007 blev røntgenafdelingen digitaliseret. Vores softwarepakke blev opgraderet og alle røntgenundersøgelser foretaget i hele Grønland findes i det samme system. Vores RIS system Medos og vores PACS system Infinitt samt vores EPJ Cosmic er tilgængelig over hele landet. Vi har dog en del udfordringer med vores softwarepakke. Der er nogle steder i de mindre byer, hvor forbindelsen er ustabil. Vi oplever også, at specielt Medos og Cosmic ikke altid taler så godt sammen, hvilket giver problemer i forhold til henvisninger til røntgen, idet ikke alle informationer videregives fra Cosmic til Medos. Vi oplever også en vis ustabilitet i forhold til beskrivelser. Ikke alle beskrivelser er tilgængelige og det er heller ikke altid beskrivelserne når frem til henvisende læge.
I 2012 blev maskinparken udvidet med en Hitachi 0.3 T MR scanner. Dette var et stort ønske der blev opfyldt, idet patienterne ikke længere blev nødt til at rejse til Danmark for at få en MR scanning. Siden starten i 2012 er antallet af udførte MR scanninger pr. år, fordoblet. Alle MR skanninger beskrives af Rigshospitalet.
Den sidste udvidelse af vores varekatalog er kliniske mammografier. Disse blev udført første gang i 2014 og der har vist sig at være et stort behov for dette. Hver 6. uge ankommer en radiolog og en radiograf fra Danmark og udfører disse undersøgelser. Det er så medicinsk- eller kirurgisk afdelings opgave, at indkalde patienter fra hele Grønland til at komme til Nuuk og bo på patienthotellet i den uge, hvor vi har personalet. Ellers går der 6 uger før vi har mulighed for at foretage kliniske mammografier igen. Vi booker patienterne, så tiderne passer med deres rejseplan. Da ventelisten stiger, vil der i fremtiden være behov for mammografitilbud oftere end nu, men vi har en udfordring i forhold til rum. Vores mammografiapparat er placeret i samme rum som vores 160 slice CT scanner, så de uger, hvor vi har mammografi, kan vi ikke benytte denne scanner. Vi har også problemer med at skaffe personale, så om vi kan udvide antallet af kliniske mammografier er uvist.
Alle disse forskellige modaliteter og undersøgelsestilbud er dog kun tilgængelige i Nuuk. De borgere der bor på kysten er nødsaget til at komme til Nuuk, for at få glæde af disse tilbud. Da man kun kan komme til Nuuk med fly eller skib, er dette en bekostelig affære. Afstandene mellem de forskellige byer er enorme set med danske øjne. Forestil dig at du for at komme til CT eller MR lige skal tilbagelægge en afstand svarende til afstanden mellem København og Rom. Og du kan ikke køre mellem byerne, men er nødt til at flyve. Det er virkeligheden for mange at vores patienter. Der skal også være plads til at kystpatienterne kan bo på patienthotellet mens de er i Nuuk, så der er en del koordineringsarbejde.
Langs kysten har vi 15 syge-/sundhedshuse, som alle har et røntgenapparat. Noget af apparaturet er flere steder fra 1980- erne og derfor meget utidssvarende. Her kan de foretage røntgen af thorax og diverse knogleundersøgelser. I 2018 blev det til 14.000 røntgen undersøgelser i alt. Heraf er næsten halvdelen thoraxundersøgelser. Det er dog ikke specialuddannet personale, som i Nuuk, der foretager disse undersøgelser, men derimod ansatte på sygehuset, ofte portører, serviceassistenter eller tolke, der har fået 14 dages oplæring i Nuuk, i betjening af røntgenapparaturet og røntgenprojektioner.
En suboptimal løsning, men sådan er betingelserne her. Via netværk bliver alle røntgenbillederne sendt til røntgenafdelingen i Nuuk, så vi har mulighed for at se billederne og radiologen kan beskrive dem. Men langt de fleste af røntgenundersøgelserne foretaget på kysten, bliver ikke set eller beskrevet af en radiolog. De når ikke længere end til kystlægen, som kun henvender sig til røntgenafdelingen ved tvivlsspørgsmål.
Røntgenafdelingen i Nuuk er normeret til 3 radiologer, oftest har vi kun 1, nogen gange ingen. Dette giver nogle udfordringer i hverdagen. Bl. a. skal beskrivelser af røntgenundersøgelser udføres via Telemedicinsk Clinic (TMC) hvilket giver radiograferne en del ekstra arbejde, da vi skal overføre henvisning, røntgenbilleder og evt. tidligere undersøgelser og beskrivelser til sammenligning til TMC. UL-undersøgelser, kan ikke tilbydes i de perioder vi er uden radiolog. Det giver os også problemer i forhold til CT scanninger med iv kontrast. I de perioder vi ingen radiolog har, er vi nødt til at trække på medicinsk/kirurgisk forvagt. I forhold til radiologmangel i vagttiden, benytter vi medicinsk bagvagt.
En anden stor udfordring for os er, at få patienterne fra kysten frem til røntgenafdelingen. Vi bruger meget tid på planlægning af røntgenundersøgelserne i samarbejde med afdelingerne på hospitalet, patientkoordineringen og patienthotellet. Men vejret bestemmer altid i sidste ende og vi må ændre i bookinger, så patienterne kan komme til undersøgelse, når vejret tillader at de kommer frem. Vi skal således være meget fleksible med vores bookingplanlægning.
Der er mange udfordringer indenfor radiografien i Grønland og på mange områder er vi bagefter udviklingen i forhold til Danmark. Men vi står også overfor udfordringer ingen i Danmark har. Prøv at forestille dig at du er indlagt på hospitalet i dit hjemland og ingen af personalet taler dit sprog. Det er hverdagen for mange grønlændere. Da der ingen veje er mellem byerne, er de fleste patienter fra kysten alene på sygehuset uden besøg eller støtte fra pårørende. Rekruttering og fastholdelse af personale samt boligmangel gør at vi har mange vikarer ansat i kortere eller længere vikariater, hvilket vil sige at vi altid har en ny kollega i oplæring.
Men det er vilkårene og vi tilpasser os og får hverdagen til at fungere. Når vi ikke er flere i afdelingen bliver vi meget tætte og hygger os og synes vi har er dejlig arbejdsplads. Og i vores fritid har vi muligheder ingen i Danmark har. Men det er en anden historie.