Undervisning på nettet for radiografer – ganske gratis

Radiograf Rådet er medlem af EFRS. Hvis du ikke allerede har hørt om organisationen, så er det måske tiden at kigge indenfor for at se, hvad de kan gøre for dig.

Af Claus Brix

 

Har du fulgt de store kongresser, ECR og ESTRO, så har du sikkert opdaget at der i de seneste år er kommet væsentligt flere tilbud til radiografer. Det skyldes blandt andet, at EFRS har startet et samarbejde med de store kongressers organisationer, og dermed fået sat et solidt fodaftryk på opbygningen og programmerne. Blandt andet med hjælp fra danske radiografer som har medvirket til at organisere eller holde oplæg i EFRS’ regi.

 

EFRS vil fortsat udvikle kongresserne så de i stadig højere grad også er rettet mod vores profession, men EFRS har også på den virtuelle front styrket muligheden for vidensdeling.

 

Gennem portalen www.efrs.eu/webinars tilbydes undervisning og foredrag ganske gratis – blot man registrerer sig på portalen.

 

I 2020 udbydes 2 temaer

EFRS arbejder i 2020 med temaerne “Radiation Protection in Computed Tomography” og “Radiation Protection in Radiotherapy”. Hvert tema har 5 sessioner, der kører med jævne intervaller – oftest med start kl. 20.

 

Formålet er at deltagerne kan forbedre sin viden, færdigheder og kompetencer på området, og der kan efterfølgelse hentes et deltagerbevis.

 

Stor deltagelse

Der blev registreret over 800 deltagere på det første webinar. Tallet er ikke opgjort på de enkelte landes deltagelse, men det er min opfattelse af at radiografer i nogle lande i Europa har større tradition for at vedligeholde deres viden (CPD), mens andre lande er mere tilbageholdende og lægger flere ressourcer i produktionen. I Danmark fornemmer jeg at vi er i starten en udviklingsfase og der er stigende interesse for at afsætte ressourcer til CPD.

 

Også danske foredragsholdere

Selvom webinarene afholdes på engelsk, er der også trukket danske specialister ind som foredragsholdere. Vores generelle interesse for kvalitet og strålebeskyttelse har fostret nogle eksperter i området, som lagde for med oplæg om dette relateret til CT, og det var specielt disse der trak mange tilhørere. Som tilhører har man i øvrigt også mulighed for at stille spørgsmål.

 

EFRS samarbejder med ISRRT som er verdensorganisationen for radiografer. ISRRT tilbyder også webinars og e-learning, disse er dog af mere generel/global karakter.

 

www.elearning.isrrt.org kan du finde en række af downloads af forskellige fagprofessionelle emner – senest i rækken finder du ”International Covid-19 support for Radiographers and Radiological Technologists”, men du finder også e-learning i områder som for eksempel RIS-PACS og Strålebeskyttelse.

Udgivelse: Radiografen 04, maj 2020, årgang 48